Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

De Erpelkapperrit 6-7-2017

Axel

Het was op een  mooie zomerdag dat we richting Axel vertrokken voor de tweede editie van de Erpelkappersrit. Door omstandigheden kon de rit vorig jaar niet doorgaan, maar gelukkig was Peter Snoodijk weer zodanig hersteld dat we dit jaar weer konden genieten van Axel en omgeving. Samen met Jacqueline was er een rit uitgezet door de polders van oost Zeeuws Vlaanderen. De bakker, de kastelein en de weergoden van Axel waren ingezet om de dag tot een succes te maken en na een trage aanloop waren er uiteindelijk toch 16 equipes aan de start om het felbegeerde beeld van de erpelkapper te bemachtigen. Je moest dan nog wel even alle vragen onderweg goed beantwoorden en er kan er natuurlijk maar één de eerste prijs winnen.

Onderweg was een lunchpauze ingelast op de Mariahoeve bij Emmadorp. De familie van Wesemael gaf daar naast een goede lunch ook een mooie presentatie over de moderne bedrijfsvoering op een boerderij. Waar vroeger 60 erpelkappers nodig waren rijdt de boer nu met een gps gestuurde tractor over het land en houdt daarnaast nog tijd over voor de teelt van zilte groenten met water uit de Westerschelde. Door meer te kijken naar de vraag van de consument en gebruik te maken van nieuwe technieken heeft het boerenbedrijf 2.0 een gezonde toekomst met groenten als zeekool, zeekraal, lamsoren en (zilte) aardappels.

Als je denkt dat je oost Zeeuws Vlaanderen wel kent, dan blijf je toch versteld staan van de vele polders,  dorpjes en gehuchten met klinkende namen als Duivenhoek, Knuitershoek , Kamperhoek of Reuzenhoek. We hebben alle hoeken en gaten dus wel gezien. Kortom, het dak eraf en toeren maar.  Voor ons in ieder geval een geslaagde dag. De thuisblijvers kunnen in de gallery zien wat ze gemist hebben en voor de deelnemers is het nog even nagenieten. Met dank aan de uitzetters Peter en Jacqueline Snoodijk.

 

Voor de niet ingewijden onder ons nog een stukje van het VVV.

Het beeld ‘De Erpelkapper’ verwijst naar de bijnaam van Axelaars. Ze worden erpelkappers genoemd omdat ze vroeger na de aardappeloogst met hun kapper (schoffel) het land op gingen, in de hoop nog wat achtergebleven aardapppelen (erpels) te vinden.

Ada en Hans de Moor

 

This is Sliced Diazo Plone Theme