Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

De Erpelkappersrit, 9 augustus (Peter en Jacqueline Snoodijk)

Vervanger van de Boekweitrit!

Deze rit door het mooie Zeeuws-Vlaamse  land en België werd uitgezet door Jacqueline en Peter Snoodijk. De rit is vernoemd naar de Erpelkapper, een beeld gemaakt door Marian Hewalo en uitgevoerd in brons. Het staat in Axel.
Het is een beeld van een landarbeider met een aardappelzak over zijn schouder. De Axelaars worden  sinds mensenheugenis erpelkappers genoemd en verwijst naar het landbouwverleden.
De startplaats van de rit was Café  Cambrinus op de Markt in Axel. Peter had kunnen regelen dat de auto’s op het plein voor het Streekmuseum “Het Land van Axel”  konden parkeren.
De deelnemers werden tussen 10.00 en 11.00 uur ontvangen met koffie en een befaamde Belgische koek. Onder de deelnemers waren ook 3 koppels uit België aanwezig , die mij hadden gemaild of zij een keer mee mochten rijden. Uiteraard werd dit toegestaan en met 27 equipes werd na de briefing om 11.00 uur gestart voor een rit van 90 km.
Omdat mijn eega deze rit verstek liet gaan ben ik als navigator meegereden met vriend Louk in zijn knalgele MR2. Best ontspannen als je een keer niet achter het stuur zit. Helaas ging het niet helemaal foutloos!  Peter had aan het begin van de rit gezegd dat we na met een pontje overgestoken te zijn, zouden worden onthaald op broodjes en drinken. Waarschijnlijk verblind door dit aanbod verwees ik, als navigator, Louk naar de eerste de beste pont die we tegenkwamen maar helaas de verkeerde!
Aan de overkant een héééleboel auto’s (opslag terrein) maar geen Peter met z’n Jaguar. Toen de TomTom maar gepakt (wat zou ik moeten zonder zo’n ding) en een plaatsnaam ingevoerd uit de routeomschrijving.
Via een mooie route en nog steeds zonnig weer werden we naar het Industrieel Museum Zeeland geleid in Sas van Gent. Dit museum is gevestigd in de voormalige Coöperatieve Suikerfabriek en nog maar kort geleden geopend. De collectie bestaat  uit verschillende gebruiksvoorwerpen die met de industrialisatie te maken hadden. Ook wordt het proces van suiker maken uitgebeeld.
Na dit museumbezoek werd er weer koers gezet naar de Markt in Axel waar we werden opgewacht door de Fam. Snoodijk. In de rit waren wat vragen verwerkt waarvan de oplossingen ingeleverd konden worden bij Jacqueline die een streng maar rechtvaardig oordeel velde! Er waren meerdere prijzen uit te delen maar de eerste prijs was (jawel) een beeldje van de Erpelkapper. Dit ging naar Gerard en Ada de Milliano.
Behalve het uitzetten van deze mooie rit hebben Peter en Jacqueline ook nog de koffie met koek, broodjes/drinken en de prijzen gesponsord. (het museumbezoek is betaald uit de clubkas)   Jacqueline en Peter: bedankt voor alles; we hebben genoten van de rit en hopen volgend jaar weer bij jullie te mogen aankloppen!

Joan van Houwelingen

This is Sliced Diazo Plone Theme