Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Thema-avond ontwerp en ontwikkeling MGB 21 april 2017

Gastspreker Jos Neuteboom

Deze avond was Jos Neuteboom te gast in onze clublocatie ‘Herberg De Pot’. Hij kwam vertellen over  het ontwerp en de ontwikkeling van de MGB door de jaren heen. Het thema sprak de leden aan, want er was een grote opkomst van 25 personen (waaronder 2 dames).

Allereerst vertelde Jos het een en ander over de ontwerpeisen gesteld aan de MGB als opvolger van de MGA. De MGB werd een succesnummer en is van 1960 tot 1982 geproduceerd.

Jos sprak boeiend over de ontwikkelingen door de jaren heen. Hij bleek een verzamelaar van historische MGB gegevens te zijn. Beginnend  met de "lepeldeur".  De introductie van de MGB-GT , grand tourer,  in 1965. Verder de verandering in de zeventiger jaren  met de "rubber" bumpers en het einde  in 1979/1980 met de Limited Edition (LE) uitvoering.
Omdat ze in Amerika de MGB een ‘pittig klein wagentje’ vonden, is 70% van de auto’s geëxporteerd naar Amerika. met name naar de zonnige staten Californie en Florida. In de loop der jaren zijn er 520.000 MGB(-GT)’s van de band gerold.
Als verzamelaar kon Jos nog prijslijsten met accesoires van 1966 en 1968 laten zien. In 1968 kostte een MGB 12.350,- gulden, wat duur was in die tijd ten opzichte van andere merken.

Doordat in de zeventiger jaren  het Britse pond erg duur was geworden, door fusieproblemen bij de British Motor Company (BMC) en de komst van Japanse auto’s, heeft men de productie in 1980 helaas moeten stopzetten. Het geld was op.
Hierna vertelde Jos ook nog over over het MGB register. In het register van de club worden per auto, zoveel mogelijk gegevens verzameld om de historie van de auto's van onze leden op een goede manier vast te leggen.  Als u op de link hieronder klikt (MGB register info) kunt u de beknopte geschiedenis daarvan lezen.

Na de pauze werden aan Jos natuurlijk nog diverse vragen gesteld over de MGB historie. Zelfs de gedetailleerde vragen van onze oldtimerexpert  Henk Mooi, kon hij naar tevredenheid beantwoorden.
De diverse boeken en oude brochures die Jos over de MGB had meegenomen, werden ook grondig bekeken door de leden.

Het was een leerzame en gezellige thema-avond. Jos werd dan ook hartelijk bedankt door onze voorzitter Jan Hunink

MGB register info

Foto's Jan Sanderman ​(u moet ingelogd zijn, anders werkt de link niet)

This is Sliced Diazo Plone Theme