Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Bezoek Regio Oost Legervoertuigen 22 oktober 2016

Op een zaterdagmorgen bezocht Regio Oost de verzameling legervoertuigen van Auke Dijkstra, eigenaar van Dijkstra Plastics in Haaksbergen.

In oktober was er geen thema op een avond maar op zaterdagmorgen 22 oktober. We hebben met 20 personen een bezoek gebracht aan Dijkstra Plastics in Haaksbergen.
Dit bedrijf is een producent van o.a. kunststof emmers (www.rdplastics.nl). Kleine huishoudemmers maar ook grotere zoals b.v. verfemmers, rond en vierkante. Met en zonder hengsel. In emmers kun je het zo gek niet bedenken of dit bedrijf maakt het wel. Maar hiervoor kwamen we niet.

De eigenaar Auke Dijkstra heeft een niet alledaagse verzameling legervoertuigen. Engelse en Canadese die tijdens de 2e wereldoorlog voor de bevrijding van o.a. Oost Nederland zijn gebruikt.We werden ontvangen met koffie met wat lekkers, waarna Jan het bezoek over het verloop van de ochtend informeerde. (foto_01).   Alle voertuigen staan bij elkaar in een grote hal (foto_02).  Ook wel nodig, zoveel zijn het er wel.Zeker 5 tanks 2 grotere en 3 kleinere, 3 grote trucks en meerder kleinere terreinwagens en een motor.
Auke z’n hobby gaat al aardig lang terug. Zo toonde hij ons een truck, in de achterste hoek van de hal, die in deplorabele staat verkeerd. Op onze vraag of deze nog wordt gerestaureerd antwoorde hij,dit was de eerste in deze hal en staat hier al zeker 25 jaar. Ik heb andere mooiere die eerst gerestaureerd moeten worden of dit al zijn. Alle voertuigen worden, als dit mogelijk is, zoveel mogelijk in de originele staat terug gebracht. Met de juiste opschriften etc. De kanonnen, machinegeweren, kortom alles waarmee geschoten kan worden is onklaar gemaakt. Er wordt dan ook streng gecontroleerd of er niet meer mee te schieten is anders mag Auke aan het verlengstuk van de hobby niet mee doen. Hij rijd ook nog met de meeste rijklare voertuigen. Vaak met manifestaties in clubverband, maar ook tijdens herdenkingen. Keep them Rolling is dan ook zijn ding. Tijdens deze “ritten” zijn de deelnemers in originele kledij gestoken. Het is een deel van de hobby maar hoort er bij Het is dan ook allemaal netjes opgeborgen in één van de stellingen en kasten in de hal.En wat niet in past staat er wel naast. (foto_03).  Auke weet veel van voer- en vliegtuigen uit de 2e Wereldoorlog. Toch zijn de al genoemde Engelse en Canadese zijn specialiteit. Weet hij het niet, één van zijn medewerkers weet het zeker. Deze vertelde gepassioneerd over een stermotor die in een Sherman tank wordt gebruikt (foto_04). Ook toonde Auke ons diverse onderdelen die nog in een te restaureren tank gemonteerd moeten worden. (foto_05).  Hij vertelde ons dat z’n zoon gelukkig met hetzezelfde “virus” besmet is, zodat deze mooie verzameling nog lang zal blijven bestaan. Gelukkig maar, want dit is ook een manier om alle verschrikkingen van een oorlog niet te vergeten. Vanzelfsprekend kreeg Auke uit handen van Jan de bekende MG-fles. Auke hartelijk bedankt dat we de mogelijkheid kregen om deze uitzonderlijke verzameling te bekijken.

Bent U geïnteresseerd en wilt U meer info? Kijk dan op bijvoorbeeld www.ktr.nl Ook staan er diverse filmpjes op you-tube. Na afloop nog even met z’n allen poseren voor de Sherman tank . (foto_06).  

Jan Sanderman

​Meer foto's van Jan Sanderman staan in de fotogalerij. I.v.m. de wet op de privacy dient u daarvoor eerst in te loggen.

This is Sliced Diazo Plone Theme