Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Thema Regio Oost 21-2-2014: Veilig Verkeer Nederland

Gastspreker is de heer Jan Harmsen.

Om 20.00 uur verwelkomt Ben Veltien, de heer Jan Harmsen van Veilig Verkeer Nederland en de overige aanwezigen. Het is een leuke opkomst, 7 dames en 17 heren.

Vervolgens stelt de heer Harmsen zich voor.  Hij komt uit Daarle, uit de rijkste straat van de hele omgeving. Destijds is daar namelijk een prijs van de postcodeloterij gevallen, maar helaas had hijzelf geen lot en is hij dus geen miljonair geworden.

Vervolgens leidt hij zijn presentatie in met de vraag wie van de aanwezigen al meer dan 25 jaar het rijbewijs heeft. Er wordt meteen al gelachen, want het antwoord daarop is duidelijk.

Elk jaar, komen er ongeveer 5 nieuwe verkeersregels bij. Dus het doel van deze avond is om het geheugen hieromtrent een beetje op te frissen en er nieuwe verkeerskennis aan toe te voegen. Hij doet dit aan de hand van leuke voorbeelden. Het oversteken bij een zebrapad, voorrang op een kruising, tram,  rolstoel en elektrische rolstoel, ruiter op het paard en naast het paard, snel verkeer en langzaam verkeer (en de uitleg dat dit niet bestaat).

De aanwezigen discussiëren van harte mee over wie er in een bepaalde situatie voorrang dient te krijgen en er ontstaat veel hilariteit over aangedragen voorbeelden.

Na de pauze vraagt de heer Harmsen wat in Nederland verplicht is om in de auto bij je te hebben (gevarendriehoek, hesje etc.) . Na wat heen en weer gepraat, zegt de heer Harmsen, dat het in Nederland niet verplicht  (in het buitenland is het vaak anders).

In ons land zijn er veel rotondes, zoals o.a. de turbo rotonde. Aan de hand van een filmpje laat hij zien hoe de rotonde door een bestuurster verkeerd wordt genomen. Meteen komt de opmerking van Carrie Hageman, dat ze altijd vrouwen laten zien als er iets verkeerd gaat. Bij mannen gaat het net zo goed wel eens mis. Waarom laten ze in zo’n filmpje geen ‘oud opaatje’ zien. Tja …. natuurlijk weer hilariteit alom.

Tenslotte heeft de heer Harmsen nog een vraag voor Sipke Steggink. Hij laat een verkeersbord zien en Sipke moet aangeven voor welke deelnemers aan het verkeer dit bord geld. Heeft hij het goed, wint hij een lekkere taart, die de heer Harmsen nog in zijn auto heeft gelaten. Natuurlijk heeft Sipke de vraag niet goed. De heer Harmsen wijst op zijn buik en zegt dat hij hem dan maar weer zelf moet opeten.

Ben bedankt de heer Harmsen voor deze ontzettend leuke avond met veel discussie en hilariteit. Maar toch ook heel belangrijk en leerzaam voor de MG leden, ook al hebben ze al meer dan 25 jaar hun rijbewijs!

En het bestuur dankt Ben Veltien voor de organisatie!

This is Sliced Diazo Plone Theme