Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Thema Regio Oost 20-11-2014: Bezoek aan De Gieterij

Unieke thema-avond, met presentatie en rondleiding door De Gieterij van het ROC Hengelo (O), georganiseerd door Ben Veltien.

 

 

Voor deze thema avond had Ben Veltien een bezoek geregeld bij De Gieterij, hoofdvestiging van het Regionaal Opleiding Centrum van Twente in Hart van Zuid Hengelo (O).

Rond 19.15 uur verwelkomde Anki Veltien de deelnemende MG leden in de centrale ruimte van dit bijzondere gebouw. Vanaf daar ging het met een lange roltrap naar ‘de Jonas’ een eivormige futuristische vergaderruimte hoog zwevend in het centrale gedeelte van de Gieterij. Een mooi contrast met het oude gedeelte van het gebouw.

De 22 leden, die zich voor deze avond hadden opgegeven, werden met koffie en cake ontvangen door de heer, Marcel van Vliet, facilitair manager van De Gieterij. In zijn presentatie vertelde hij over de geschiedenis van het gebouw (jaren door Stork gebruikt als gieterij), de plek (vroeger de bakermat van de Metaalindustrie in Twente) en de latere gedachte om van dit gebouw een ROC-vestiging te maken. Getracht is om de vroegere uitstraling van het gebouw te handhaven en dat is aan de grote overgebleven verroeste en verweerde staalconstructies goed te zien. Na sluiting van de gieterij heeft het gebouw nog als opslagplaats gediend. Een paar zeecontainers zijn de overblijfselen hiervan en doen nu dienst als toiletruimte in de grote centrale ruimte. Daar bovenop staat een bijzondere klok, met grote platen met cijfers, die elke minuut omklappen. Dagelijks lopen in dit ROC-gebouw circa 7000 studenten rond en 925 medewerkers.

Vervolgens namen Marcel en Ben de aanwezigen mee voor een excursie door het gebouw.
Eerst voor een kijkje bij de Zorgafdeling, met name de beddenafdeling van de opleiding tot verpleegster en bij de opleiding tot tandartsassistente. Een prachtige ruimte waarin geïnvesteerd was in echte tandartsstoelen en de leerlingen op deze manier goed het praktijkgedeelte kunnen oefenen.
De opleiding voor automonteur werd als volgende bekeken. Een mooi nieuw ingerichte werkplaats waarop menig MG lid jaloers was.

Via een indrukwekkende loopbrug, boven door het gebouw ging het naar de houtafdeling. Een grote, opgeruimde werkplaats met veel moderne machines. Aangrenzend ging het naar Ben’s paradepaardje: de metaalafdeling. Met veel enthousiasme gaf hij uitleg bij de functie van de vele machines en apparaten op deze afdeling. Van conventioneel tot hypermoderne bewerkingscentra met robots. Met dank aan Ben weten de aanwezigen nu het verschil tussen ‘frezen en draaien’ van handmatig tot en met ‘robot-handling’.

Terug in de ontvangstruimte bedankte Ben, Marcel van Vliet voor de prachtige excursie en de fijne ontvangst van de MG Club Regio Oost. Na nog even te hebben nagepraat werd de avond om 22.00 uur afgesloten en gingen de aanwezigen met een bijzonder leuke ervaring naar huis.

Ben … bedankt voor de organisatie van deze avond met een werkelijk uniek thema!

Foto’s Gieterij
 

This is Sliced Diazo Plone Theme