Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Landelijke 'Sallandse Heuvelrit'

Landelijke rit Regio Oost uitgezet door Ab en Marietje Eggink.

Het was geen stralende zondag met hoge temperaturen. Derhalve keken we er van op dat er bij aankomst het terras van Herberg De Pot al aardig vol zat met MG-rijders. Welgeteld bleken er 45 equipes aanwezig te zijn, waarvan veel uit andere Regio’s. Van Jan Hunink, de regiocoördinator hoorden we dat de Regio’s Noord, West, Noord-Holland, Oost-Brabant, IJssel-Vecht en Veluwezoom vertegenwoordigd waren.

Na op het terras een kop koffie met of zonder iets erbij te hebben gebruikt, nam Jan Hunink het woord. Iedereen heette hij van harte welkom, speciaal ook  de uitzetters van de rit: Ab en Marietje Eggink (foto). Na een korte uitleg en een  kleine aanpassing in de routebeschrijving, kon de rit van 109,5 km. van start gaan.

Rond half twaalf vertrokken we met de duidelijk beschreven route richting het dorp Markelo. Over een glooiend gebied met mooie vergezichten reden we langzaam een meer beboste streek in. Bij Rijssen zagen wij kasteel ‘de Oosterhof’ liggen. Iets verder bij de schapendijk kwamen we over een wildrooster. Wild en schapen hebben we niet over de weg zien komen. Wel iemand met een rollator, maar daarvoor zou het wildrooster toch wel niet zijn aangelegd? In dit gebied waren prachtig, meestal verbouwde, oude Saksische boerderijen. Via een chique buurt in Nijverdal en het dorpje Haarle zagen we links op de heuvel de beroemde villa ‘Sprengenberg’ of wel de ‘toren van Palthe’ liggen. Een mooi plaatje, maar jammer dat je er niet dichter langs heen kon komen. We waren nu echt op de Sallandse Heuvelrug. Als leden van Regio Oost waren we er dan ook maar wat trots op, dat we dit mooie natuurgebied aan de MG-deelnemers van de andere Regio’s konden laten zien! Over de A1 en langs ‘havezate Oolde’ kwamen we in de Achterhoek. We waren ongeveer halverwege de rit en hebben in het dorp Laren (Gld.) genoten van een heerlijke lunch.

Met een voldaan gevoel begonnen we aan het tweede deel van de route. Via Vorden, Barchem, Lochem en Excel richting Markelo. Onderweg kwamen we nog weer langs prachtige buitenhuizen en kastelen, zoals ‘Huize ’t Ross’, ‘Kasteel Vorden’,  kasteel ‘De Wildenborch’, kasteel ‘De Cloese’ en Kasteel Ampsen. Vroeger wisten de mensen best wel de meest idyllische plekjes van het land te vinden en hebben daar dan ook de mooiste optrekjes neergezet. 

Rond vier uur in de middag waren de meeste deelnemers gearriveerd bij de eindlocatie zalencentrum ‘De Poppe’ in Markelo. Op het terras werd nog lang nagepraat over de werkelijk prachtige rit van vandaag. Regiocoördinator Jan Hunink dankte de uitzetters van de route, Ab en Marietje Eggink, dan ook hartelijk voor de organisatie daarvan. Natuurlijk werd hierbij  ook de bekende fles MG-wijn van Regio Oost aan hun overhandigd.

De dag kwam weer ten einde. Met de gedachten nog bij de Sallandse Heuvelrug en de prachtige natuur rondom, vertrokken wij weer richting huis. En velen met ons zullen hebben gedacht .... volgend jaar weer!

Hendrik Jan en Petrie te Winkel

Foto's van Jan Sanderman (meer in de gallerij)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

boven: links - Havezathe 'Oolde' * rechts - 'Toren van Palthe'
midden : links - 'Huize 't Ross' * midden: kasteel 'Ampsen' * rechts: kasteel 'De Cloese'
onder: links - kasteel 'Vorden' * rechts - kasteel 'Wildenborch'

 

 

 

 

 

 

 

This is Sliced Diazo Plone Theme