Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

De Landelijke rit 14 september: “Ain Pronkjewail in Golden Raand”.

Vrij vertaald als: Een pronkjuweel met gouden rand. (Gerrit van de Klashorst)

Rit met “speelelement”

Het was een rondrit door de dorpjes en landerijen van het Oldambt, de streek tussen de oude Ommelanden en Westerwolde in Groningen. In oorsprong is het een landbouwgemeenschap en kent een roerige geschiedenis. Voor Nederlandse begrippen is het gebied zeer dunbevolkt en economisch weinig ontwikkeld. U herinnert zich waarschijnlijk de juni-rit van dit jaar, die ook dit gebied aandeed, wat “een schandelijke beleving” was.
Dit keer was het een rit met “speelelement”, wat inhield dat wij met behulp van foto’s en een zeer korte instructie onze weg moesten vinden. Soms lastig. Onderweg moesten wij ook de musea, galerieën e.d. tellen.
Vanaf de start bij Hotel Van Der Valk in Zuidbroek, gingen we naar Noordbroek. De prachtig statige boerderijen en bijgebouwen die we hier beginnen te zien getuigen van een rijk verleden, hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw. Eén pand in het dorp heeft een torentje met klok. Was dit een school, een dorpshuis, een kerkje? Nee, het was de onderwijzerswoning!
De kerk van Noordbroek heet ‘d’Olle Dodde’. Toeval, Jan?

‘Het Waarschip’

Na een stuk of zes richtingaangevende fotootjes kwamen we in het volgende dorp: ’t Waar. Hier werd geschiedenis gemaakt met de fabricage van plezierzeilschepen, bekend als “Waarschip”. Dat is een Nederlands houten kajuitjacht dat gebouwd wordt sinds 1963. Er is de laatste jaren veel te doen geweest rond het merk. Er zijn/waren meerdere werven die aanspraak op het merk Waarschip maakten. Ze worden ook als bouwpakket geleverd.
Na Woldendorp mondden we uit in de Reiderwolder polder, met een enorme groene openheid. Lange smalle rechte weggetjes van beton, met aan de einder de zeedijk. Geen gans gezien in het rooie dorp, Ganzedijk of Hongerige Wolf.

Hellingproef

Kort hierna en weer zes tot acht plaatjes verder kwamen we aan bij de autoproef. Die bestond uit een getimede hellingproef de zeedijk op van een kleine 40 meter met staande start. De snelste rijder deed dit in 5,2 seconden, de volgende in 6,3 seconden terwijl het ook veel langzamer kon.

IMG_2495.JPG
Na dit grappige en voor sommigen enigszins opwindende oponthoud gingen we door naar Nieuweschans, waar je kunt eten in een oude tramremise, met live muziek. In het daarop volgende Oude Schans, een heel oude plaats, eet je tegenover een 400 jaar oude smidse op het terras van de Piekenier waar veel equipes een serieuze rustpauze met versnapering inbouwden. Een aldaar wonende Engelsman bood nog wat MG onderdelen aan. Hij had er volgens zijn zeggen een aantal in bezit gehad.

Zichtbare vroegere rijkdom

Een lange rit (± 90 km) een lang verhaal. We gingen voort naar het prachtige Bellingwolde, waar veel grote monumentale herenhuizen en -boerderijen staan, alsmede een 16e eeuwse kerk en het 17e eeuwse rechthuis. De nog duidelijk zichtbare vroegere rijkdom ontstond door lucratieve landbouw op de door de Dollard afgezette zeeklei. We moesten snel door richting ’t Wedde om daar nog de Burcht te kunnen bezoeken. Hierna hadden we nog 23 plaatjes en deden we zonder veel moeilijkheden nog zes of zeven plaatsjes aan. Vanaf vijf uur kwamen de eerste rijders binnen bij het eindpunt in Zuidbroek.

De punten

IMG_2509.JPG

De meeste punten werden gehaald door de equipe Gerrit van de Klashorst/Tineke Hin, terwijl de families Leffers en Van Leeuwen op de tweede respectievelijk derde plaats kwamen.
De uitzetters Ger Struik en Jos Soppe worden hartelijk bedankt voor het verzorgen van deze mooie rit.

Hieronder nog enkele foto's van deze rit.

IMG_2491.JPGIMG_2492.JPG

IMG_2490.JPGIMG_2493.JPG

IMG_2496.JPGIMG_2494.JPG

This is Sliced Diazo Plone Theme