Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Nieuwe Hollandse Waterlinierit-noord 2de Paasdag

Tegen de weersvoorspellingen voor 17 april in, beginnen we de dag met licht bewolkt doch droog weer. De MG wordt uit de garage gereden waarna, op weg naar streektransferium Linielanding, we direct de eerste spetters op de voorruit zien verschijnen. Wordt het dan toch zo’n dag? Het blijkt mee te vallen, we bereiken de Linielanding met droge kleren. Hier worden we verwelkomd door Hans van Egmond, drinken een cappuccino en een espresso terwijl we zien dat de organisatie zich mag verheugen op een goede opkomst.

Wanneer iedereen is gearriveerd worden we uitgenodigd voor een korte informatieve film over de waterlinie en krijgen enkele tips betreffende rijgedrag en eventuele obstakels of omleidingen. Wij kiezen voor de route inclusief rondleiding over Fort Vechten. Om 10.30 uur vertrekken we in noordelijke richting naar Fort Vechten, passeren onderweg Fort ’t Hemeltje en komen na een half uurtje aan op het fort alwaar Peter Stolk ons opwacht om ons een geweldig interessant kijkje te geven in het ontstaan en het verleden van het fort. Peter vertelt bevlogen de mooiste verhalen en wetenswaardigheden, we zouden uren met hem over het fort kunnen struinen maar helaas, we hebben nog een hele rit voor de boeg. Op naar Naarden!

( klik op miniatuur voor vergroting )

De door Hans verstrekte uitrijmunt gebruiken we niet, we verlaten de parkeerplaats van fort Vechten onder de slagboom door. Tot onze grote verbazing breekt de zon door en we rijden een strak blauwe lucht tegemoet. We passeren Fort Rhijnauwen en geraken via de mooiste binnen weggetjes langs de Kromme Rijn aan de andere kant van De Uithof als waar we gewoonlijk passeren (over de A27). Leuk om het eens van deze kant te zien. We passeren Fort Voordorp, Fort Blauwkapel met zijn prachtige bebouwing, Fort Ruigenhoek en Fort De Gagel. Dan rijden we omhoog het plassengebied in naar Fort Maarsseveen en het imponerende Fort Nieuwersluis, voor Loenen rechtsaf langs Fort Spion en tussen de plassen door richting Fort Uitermeer. Dit fort moet nog even op ons wachten.

Wanneer we Nederhorst den Berg naderen schrikken we van de gitzwarte lucht die ons nadert. We besluiten te stoppen en de kap te sluiten. Tijdens deze klus klettert de hagel op ons hoofd. Precies op tijd gestopt! Door al het moois onderweg zijn we helemaal vergeten dat we ruimschoots lunchtijd gepasseerd zijn. We besluiten van de stop gebruik te maken om een restaurant te zoeken. Veel tijd kost dit niet, we blijken geparkeerd te hebben voor het Spiegelhuys. Het interieur en entourage aanschouwend durfden we niet al te veel te verwachten uit de keuken van het Spiegelhuys. Wat zaten we ernaast! Zelden aten we zulk een lekkere carpaccio en de vriendelijke bediening bleek ook nog een sublieme Sauvignon Blanc te serveren. Ook hier zouden we nog wel even willen blijven zitten maar helaas, Naarden wacht.

Het laatste deel van de reis passeren we Fort Uitermeer en het Torenfort aan de Ossenmarkt. We maken nog een rondje door het pittoreske Weesp en vervolgen onze weg dan naar de golfclub Naarderbos. Daar aangekomen blijkt dat we onderweg wat meer tijd aan de vragenlijst hadden moeten besteden dan we gedaan hebben. Wikipedia, een dosis gezond verstand en flarden geschiedenisonderricht die zijn blijven hangen moeten ons redden. In het sfeervolle clubhuis van de golfclub is het merendeel al gearriveerd, we bestellen een drankje en leveren, zonder al te hoge verwachtingen, onze vragenlijst in.

Na nog wat gezellig napraten neemt Jan Willem het woord voor de prijsuitreiking. Tot onze verbazing hebben wij de minste vragen gemist en krijgen het prachtige boek “Levende Forten” dat een fraai beeld geeft van de nieuwe invulling van vijftien forten. De creativiteitsprijs voor de  uitleg van Fort Spion (zie website) ging naar Jan van Nes. Hans bedankt iedereen voor zijn of haar medewerking aan de rit! Het organiseren, uitstippelen en in veilige banen leiden van een rit is een hele klus!

Hans, Rob, Jan Willem, Thijs en Peter hartelijk dank voor de mooie dag. De volgende rit Zuidwaarts zijn we zeker weer van de partij.

Groet,

Coen van Dam en Gert-Jan van Dam

Klik hier voor alle foto's in de Gallery.

Hier vind u de antwoorden behorende bij de vragen gesteld tijdens de Hollandse Waterlinie rit van 16 april.

Klik hier voor de antwoorden.

Klik hier voor de film getoond bij de start.

 

 

This is Sliced Diazo Plone Theme