Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Landelijke Tourrit 'Salland tour' dd 11 augustus 2013

Voor 11 augustus stond de landelijke tourrit van de MG Car Club, georganiseerd door regio IJssel-Vecht, gepland. Ondanks de ietwat tegenvallende weersberichten komen er toch zo’n 50 equipes naar restaurant “ De Nieuwe Brug”, net buiten Ommen. En de thuis blijvers krijgen geen gelijk. Onder prachtige weersomstandigheden hebben de MG Car Clubleden deze goed georganiseerde tocht gereden.

30.GerardmetkleinzoonRamonSmall.JPG

Vanaf 11.00 verzamelen de van diverse regio’s afkomstige leden zich bij de startplaats. Onder het genot van een kop koffie/thee wordt er bijgepraat en schrijft ieder zich in bij Huyb Timmers en zijn vrouw Enid. Na een welkomstwoord en enige toelichting van Jos Neuteboom en Huyb wordt er vanaf 12.00 uur gestart.

Bij deze 84 km lange toerrit hoeven er deze keer geen vragen te worden beantwoord. Ook zijn er geen andere verrassingen te verwachten?. Er wordt volgens het bolletje-pijltje systeem gereden. De eerste ongeveer 30 km wordt er een regelmatigheidstraject op tijd gereden met aan het eind van deze toertocht een behendigheidsproef. Ieder kan genieten van de prachtige Sallandse omgeving, gereden over prachtige verkeersarme wegen.

Vanaf de start gaat het eerst richting Ommen en dan naar Junne. Junne ligt ten Zuid –Oosten van Ommen het is een landgoed waarvan de historie begint omstreeks 1718. Het landgoed is grotendeels in handen van Delta Lloyd. Als je door Junne rijdt valt op dat er op bijna elke boerderij [ongeveer 30] een naam staat onder andere Weidelust/Meugje/ De Diesel etc. Ook is er natuurlijk de stuwdam met de kleine sluis.

Vanaf Junne gaat het via Beerze naar Lemele hier staan Huyb en Enid voor de tijd controle. Vanaf hier is het vrij rijden en hoeft er geen rekening meer worden gehouden met de snelheid. In Lemele gaat het linksaf de Lemelerberg  op. Een berg kun je het eigenlijk niet noemen 77,9 m hoogte verschil is eigenlijk geen berg. Op de top ligt uitkijkpunt Lemelerberg met een leuk restaurantje en terras waar menige MG geparkeerd staat voor een korte pauze . Op de berg is in 1813 een park aangelegd ter ere van het Koninkrijk der Nederlanden en natuurlijk staat er het welbekende beeld ‘’ De leeuw “.Het gebied is zeker de moeite waard om er eens te gaan wandelen, jammer genoeg is er vandaag geen tijd voor.

Vanaf de Lemelerberg gaat het richting Vilsteren. Vilsteren is ook een landgoed zo’n 1000 hectare en is sinds 1850 particulier eigendom van de fam. Cremers.  Zoals misschien wel is opgevallen hebben alle huizen [ boerderijen ]hetzelfde kenmerk donker groene en licht gele luiken. Vilsteren is een katholieke enclave en heeft ondanks dat het maar 200 inwoners heeft een prachtige kerk, de Willibrordus kerk. .Alle inwoners van Vilsteren betalen pacht aan de Fam.Cremers.             

Van Vilsteren gaat het richting Hellendoorn waar nog een stukje over de bekende “Luttenbergring wordt gereden. Hier werden van 1970 tot 1980 motorraces gereden, nu worden er alleen de bekende klassieke races georganiseerd; ook zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. In het rennerskwartier van deze ring heeft de organisatie nog een verrassing voor iedere equipe in petto. Op deze asfaltstrip wordt ieder door Jos N. en Paul van Dongen over een parallel  gedirigeerd waar een behendigheid parcours is uitgezet. De bestuurder krijgt een blinddoek voor zijn ogen en de bijrijder moet instructies geven om tussen de pionnen door te slalommen. Hier komt het aan  op behendigheid en communicatie tussen bestuurder én bijrijder.. Maar goed dat er ruimte naast het parcours was en geen sloot, deze opdracht was verrassend en leuk.

Vanaf hier is het nog een paar km naar Restaurant de ‘’De Uitkijk” op de Hellendoornseberg. Een prachtige locatie voor het eindigen van een prachtige tocht met prachtig mooi weer. Thuisblijvers hebben zeker iets gemist.

De uitslag van de twee gehouden onderdelen tijdrijden/regelmatigheid rijden  en de  blinddoek slalom levert de volgende winnaars op :

  1. Henk en Tineke Vaandrager met een MGB
  2. R.C. Reijgers en A. Abrahamsz in een MGF.

De tweede ex equo: Paul v.d. Berg in een MGB.

Ter afsluiting vertelde Jos en Paul nog over de 10 geleende pylonen. Deze hebben het nogal te verduren gekregen tijdens de slalomproeven. Ze bleken van het deuk herstellend type te zijn. Soms werden ze letterlijk in elkaar gereden en veerden ze weer op. De pylonen zijn weer schoongemaakt. Er zat nogal wat koeienmest en autosmeer aan de laatste pylonen.

Regioteam IJssel-Vecht bedankt en tot de volgende tocht.

M.v.gr.

Bert en Marja Heuvink

Uitnodiging 11 augustus 2013 Sallan toer

This is Sliced Diazo Plone Theme